• Fri frakt inom hela Sverige
  • Betala enkelt med Klarna
Group 3 Created with Sketch.
Search Created with Sketch.
Bag Created with Sketch.
  • Fri frakt inom hela Sverige
  • Betala enkelt med Klarna
  • 14 dagars returrätt
0 Bag Created with Sketch.

 

Gul&Blå

Historien om GUL&BLÅ har berättats så många gånger om att det idag känns mest naturligt att skildra den epoken visuellt: uttrycket "en bild berättar mer än tusen ord" hör ihop med den tid då Gul&Blå föddes – nästan allt Gul&Blå handlade om utgick från bilder och visuella intryck.

 

 
Vi tar en titt tillbaka och minns våra rötter. 

1966: Lars Knutsson åker till London och upptäcker det nya modet på Carnaby Street. Det var som om en helt ny värld öppnade sig! Beatles hade precis slagit igenom, håret hängde ner över öronen och det var i ”Swingin London”, där dålig smak sålde bättre än god, som allt hände i mitten av 60-talet. Lars åker tillbaka till Stockholm, öppnar ett kontor i Bromma och söker namn för sitt projekt.

Namnet Gul&Blå får avslag hos PRV (anledning: två färger, dessutom svenska flaggans!  Men de försöker igen och tillslut går namnet igenom.

För 6000 kronor köper Lars en 30 kvadratmeter stor sjukvårdsaffär i Birger Jarlspassagen.  Stort invigningsparty 17 oktober 1966. De tre gamla rummen som tidigare fyllts av ricinolja och kondomer rustades upp och fick nya färger. Gul för tjejer, blå för killar.  Prylbutiken är grön därför att grönt är färgen man får om man blandar blått och gult.Det importeras från London (ex. sammets kavajer, kaftaner, 1700-tals kläder, kråsskjortor m.m). Egen produktion av gabardinbyxor med utställda ben och sydda pressveck. Det är tröjor med tryck, Batman, ”Jesus saves” och Musse som finns i olika varianter hos Gul&Blå ända fram till 90-talet.

"Det är mest tvåkönade grunkor, som kan bäras av både pojkar och flickor” skriver frilansreportern Gunilla Myrberg i Expressen 16 oktober 1966. Artikeln blir ett helsidesreportage i fyrfärg två dagar innan butiken öppnas. När Gul&Blå slår upp portarna på måndagen står det redan en kö av nyfikna utanför butiken och väntar. De hann inte ens sätta upp en skylt innan lokalen var överfylld av trendmedvetna ungdomar som tröttnat på att se ut som farbröder och tanter i miniatyr. Efter två timmar var jeansen slut men kunderna kom tillbaka nästa dag, till en ny varuleverans. Ordet marknadsföring fanns inte än och reklam behövde man aldrig göra. Ryktet spred sig snabbt om den nya pop-butiken och folk strömmade till från när och fjärran. Alla ville ha det senaste och Gul&Blå var butiken som försåg kunderna med det dom tidigare bara kunnat drömma om.

Lars gifter sig med Maria, designer från Italien. Nu tar egen design och produktion över det importerade. Det blev plastrockar med slits bak som slutar i midjan (Andy Warhol hade tre par), manchesterjeans, gabardinbyxor i flera olika färger. Detta säljer bäst fram tills V-jeansen kommer i bleeding denim” . V-jeansen blir kopierade överallt så man utvecklar istället sin absoluta "bestseller", TT-jeans med 70 cm fotvidd. Anledningen till bred fotvidd var att sjömännens byxor var utställda nertill och de skulle kunna vika upp byxbenen över låret så att de inte skulle blöta ner sig. Modevärlden var inte sen att förädla idén. Under 5 års tid sålde Gul&Blå butiken 400 st TT-jeans i snitt per dag!!!!!! Rekorddagen 1972 sålde man 1.000 st från sin lilla butik på i Birger Jarlspassagen.

Nu var det denim som gällde. Aldrig hade de stött på ett så hopplöst material. Men innovatörerna på Gul&Blå såg möjligheterna i materialet ”bleeding denim”  Men trots gigantiska klisteretiketter på plaggen i materialet som fällde kom ursinniga mammor tillbaka med kläderna och var smått hysteriska över att hela tvätten blivit blå. Och det tog ett bra tag innan kunderna vande sig vid materialet otvättad denim som vi idag tar för givet.

Köerna ringlade nu långt ut på Norrmalmstorg och förtvivlade mammor ringde och bad att få lägga undan jeans till sina barn som vägrade att gå till skolan om de inte bar ett par TT. Varje torsdag klockan 8 kom en ny leverans med 5000 jeans. Samtidigt började folk köa utanför butiken och på eftermiddagen började det tryta i förråden. Inte långt senare var jeansen slut. Personalen övertalas av jeanslystna kunder att sälja plaggen de hade på kroppen och skärmen som skulle tjäna som provrum räckte inte långt. Kunder dök upp med långa inköpslistor för att kunna förse sina kompisar med jeans och varje helg gick det hela busslaster från övriga Sverige direkt till Gul&Blå i Birger Jarlspassagen i Stockholm. Därför beslöt man nu att börja sälja plaggen även via postorder.

Trycket på butiken var enormt, försäljningen gick lysande. Popmärket Gul&Blå liknades vid Fiorucci i Italien och Biba i London. Men det var inte bara kläderna som var något helt nytt. Gul&Blå kom att stå för ett helt koncept, en livsstil, som inte funnits tidigare. Butiken ”möblerades med musik” och en influgen DJ från London satt i ett hörn och informerade om jeansen,  vilka storlekar som tagit slut, medan han spelade det allra senaste från Small Faces och Stones , långt innan plattorna släppts i Sverige. Det ordnades stora fester på Gärdet som finansierades av överskottet från försäljningen. Alla trodde på ”love, peace and understanding” och tidens anda gick igenom på alla plan.

Gul&Blå verkade som katalysator för fritt tänkande och experimentlusta. Jeansen som var företagets själ stod för 4/5 av försäljningen, resten utgjorde fritt spelrum för designers och inköpare. Mellan 1970 och 1980 flyttades en stor del av tillverkningen utomlands och bland annat så inleddes ett samarbete med Japan. Fabriken levererade en fantastisk kvalité och redan första året gjorde Gul&Blå en beställning på 250 000 par jeans! Något som till och med uppmärksammades i den Japanska pressen.

Under 70-talet öppnade man butiker i Göteborg, Malmö, Lund, Örebro, Uppsala, Sundsvall och Umeå och även i Paris där en ung  Christopher ”Tarzan” Lambert jobbar lördagsextra 1977-78

Alla som jobbade i butikerna och bakom var handplockade ur vän och kundkrets och man valde medvetet personer med en positiv attityd och ett ”easy going” förhållningssätt till livet. Företaget verkade som plattform för unga och kreativa ungdomar. Även kundkretsen var bred och både fotomodeller, popstjärnor och andra kändisar ville bära etiketten som signalerade en skön livsstil. Mussetryck skymtade under minkpälsarna från Östermalm. Roger Moore fick en Mussetröja när han en dag dök upp i butiken i Paris. Andy Warhol invigde en av sina första utställningar i Europa på Moderna Museet i Stockholm. På festen fick han syn på  fotsid skinnrock från Gul&Blå. Han blir överförtjust och fick tre rockar med sig hem i utbyte mot tio signerade Marilynlitografier.

Det är också nu på 70-talet som de klassiska 5-ficksmodellerna utvecklas. Det är Marilyn, Elvis, Blondie, Fonzie, Elvira med flera som dominerar den svenska jeansmarknaden.

80-talet kryper allt närmare och Gul & Blå blir nu större. Franchisebutiker startas upp och alla pratar pengar. Omsättningen skall ökas och som mest finns trettiofem Gul&Blå-affärer i Sverige, tio i Norge, fyra i Finland, en butik i Tyskland och en butik  i Paris. Butikerna blir större och Gul&Blå öppnar sin stora pilotbutik på Hamngatan 1981.  Denna stora butik kräver breda kollektioner och nu börjar jeansen att tappa sin dominans i Gul&Blå:s breda sortiment.

Franchisedelen har utvecklats och under senare delen av 80-talet så blir sprickan mellan Gul&Blå och franchisetagarna större och större. Detta resulterar att samtliga franchisekontrakt sägs upp 1992 och Gul&Blå bestämmer sig att återgå till helt egen regi genom egna butiker. 1995 har man en butik kvar på Humlegårdsgatan i Stockholm och det är vid denna tidpunkt som grundaren Lars Knutsson väljer att ge stafettpinnen till nya ägare, med Crister Bork i spetsen. 

Crister Bork väljer att i alla år driva Gul&Blå genom att endast ha fyra egna butiker och tackar konsekvent nej när han vid otaliga tillfällen får frågan om han kan tänka sig att sälja till andra återförsäljare. Omsättning är låg men stabil och lönsam i alla år. Crister spenderar inte en krona i marknadsföring och blir lika förvånad varje år när det dyker upp en ny kull 16-åringar och köper jeans.

November 2018 säljer Crister Bork Varumärkena Gul&Blå, Puss & Kram & Fonzie till en ny ägargrupp som startar upp Gul&Blå på nytt med fokus på egen webb. Vi tar nu sikte på att skriva nästa kapitel av Gul&Blås historia.

Gul&Blå, sedan 1966